Eenletterwoordenboek

De verhalen achter woorden van maar één letter worden beschreven in het eerste Nederlandse eenletterwoordenboek


Het eenletterwoord als verschijnsel is vermoedelijk door zijn minimale afmetingen meestal over het hoofd gezien; er is nooit veel aandacht aan besteed. Bij woordspelletjes als Scrabble mag er pas gelegd worden vanaf twee letters. In kruiswoordpuzzels komen eenletterwoorden nooit voor. In veel computersystemen is het zoeken naar eenletterwoorden een aan onmogelijkheid grenzende opgave.

Maar wie zich verdiept in zo’n eenletterwoord ontdekt al snel dat het een volwaardig woord is. Met een vaak fascinerende geschiedenis, een typisch gebruik en een eigen identiteit. In dit boek vindt u een verzameling van de verhalen achter de eenletterwoorden.

"Achter de letter" eenletterwoordenboek woorden verhalen

De schrijver neemt u in deze verhalen mee langs schoolrapporten en langs de allereerste beha. Doet uit de doeken welke schrijvers en artiesten het nodig vonden een heel kort pseudoniem te voeren (en waarom). Bespreekt gezegden en spreekwoorden als puntjes op de i, vitamine R en de vijf W’s. Voert u langs nog bestaande en inmiddels teloorgegane tijdschriften met titels als Z, O of M. Hij geeft en passant nuttige adviezen met betrekking tot zaken als geluidsoverlast en chemisch reinigen. En nog veel meer.

‘Een van de leukste en origineelste taalboeken die ik in jaren voorbij heb zien komen.’
Ewoud Sanders, NRC Handelsblad

Achter de letter – encyclopedisch eenletterwoordenboek
door Diedrik van der Wal
Uitgeverij Alfabet
Aantal pagina’s: 285
Uitvoering: paperback 17×22,5 cm (ingenaaid voor extra stevigheid)
Bevat een inleiding en twee bijlagen
Illustraties, notenapparaat, bronnenlijst, register
Uitverkocht
Meer informatie: info@allesbegintmeta.nl